Monday, February 17, 2014

Penutupan Kisah 'Selipar Jepun'

Assalamualaikum...
Lama wa peram entry penutup 'Selipa Jepun" nih,kan?
hampir 3 bulan jugak la

Bertabahlah wahai pembaca blog ini
sebab bersepah muka wa tertepek di sini
dan juga
bersepah jua muka geng travel wa kali ini

sapa nyampah tengok muka wa...sila le takyah abiskan masa 10 minit melayari blog ini
kekekeke
wa tau...wa pun ada haters di luar sana

wah...budget retis ke ko?
*pengsan 2 kali *



permulaan perjalanan kami di negara Jepun

menjejak kaki bersama-sama warga tempatan

mencari permandangan yang cantik

mengabadikan saat-saat romantik...eh bukan..saat-saat 'sunset'

Miss B dengan kamera barunya...
iya....
pelbagai cara / style kami beraksi di belakang kamera

Miss MasMZ dengan kamera barunya juga...mahal woiii!!!...

wa dengan ...err...kamera pinjam dari Janggel...dan penggunaan henpon yang maksima.

iya..kami suka mengambil gambar...

dan pastu gelak-gelak tengok gambar masing-masing
kami tetap suka
melihat hasil 'tembakan' kami yang kadang-kadang sengal..selalunya membanggakan (ewah) dan juga selalunya wa suka!!!



hehehe....warga tempatan pun buat..apatah kami? snappy here and there 

jom lihat di celah kehidupan orang Jepun...hari bekerja mereka...penuh dengan mengejar keretapi

melihat mereka membuat kerja pembinaan..rasanya nih tambah 'service duct' kot

berbincang dan berbincang

tak tercapai akal pikiran nak buang abuk 'site construction' guna vakum cleaner 

walaupun saya hanyalah 'flagman' tapi saya tetap senyum...
bangga tengok semangat beliau
melihat dari kaca mata mereka yang bekerja di sana.
Oleh kerana wa nih dalam bidang pembinaan..maka wa fokus ke arah cara mereka kendalikan pembinaan di kawasan yang kecil
Berbeza sungguh...terutama sekali kegigihan bab pegang vacum cleaner...
(ok..rumah wa ada penyapu lidi sahaja..)


seorang tua bersama basikal

berdoa..meminta sesuatu

sepasang suami isteri yang bersyukur dikurnia anak yang comel

mereka dan mereka menghabiskan masa bersama keluarga

walaupun si abang pemalu...tapi..

tak bermaksud si adik juga pemalu? sangat sporting!! dan sangat comel!!

secomel mereka-mereka ini
riak muka warga tempatan
yang sempat kami lihat
dan rakam

Terima kasih team jalan jalan wa kali ini
iaitu mereka mereka mereka mereka:


kali ini wa pergi dengan mereka-mereka...dan menukar penampilan wa..dari..

camnih...hari pertama

ke cenggini..hari ke 3... dan

cenggitu..hari ke 5..kot...lupa aa..dan akhirnya...

hari terakhir...(terus agihkan plastik beg ..ada yang nak muntah..hahaha)
menukar wa dari sempoi kepada stylo
menambahbaikan (wah...ayat ?)...wa dari biasa-biasa ke luar biasa...(poyo jab..bole?)
trip kali ini mereka sengaja memfokuskan wa sebagai bahan ujikaji
kuikuikui...wa rela jadi model
walau bape kali ntah kena 'bahan' dan kena 'sound' oleh mereka-mereka ini
*tahan je la telinga...*


mereka juga pandai mencari sudut dan moment tertentu buat diri wa

by miss Byya

by Mr John

by Miss MasMZ

dan by Mr Janggel
dan juga mereka-mereka tak lepas dari mencari sudut terbaik untuk wa
dan kadang kala
wa sendiri tak perasan...wa di'paparazzi'...
hahahaha....

oleh itu..entry ini didedikasikan kepada korang berempat....


gigihnya Miss Byya..pastikan kami tak sesat

dan pastikan perjalanan kami OK

wa berjaya bawa beg plastik Giant di Jepun...hahaha

melihat burung merpati..(macam la Malaysia tak de???)

melihat Rusa pakai cekak palsu..(ok..nih Malaysia mungkin tak de kot)
khas kepada mereka...

berat 'anak tapir' yang wa galas depan belakang...

..berat lagi 'anak tapir' mereka-mereka itu....
*gigil panjat tangga nih*

tapi kami tak menyesal bawak beg berat..sebab kami tahu...ada gunanya baju-baju yang kami bawa 

to Miss Byya...pereka fesyen wa..

to Miss MasMZ, pengambil gambo pro dan roomate wa

to Mr Janggel, banyak capture moment wa...dan penasihat gaya... 

to Mr John, juga tak jemu capture muka wa..penasihat gaya dan tukang hangkut extra beg ..kiki 

yes...
even Japan is not under my wishinglist country to visit
(sebabkan matawang yang mahal...wa rasa jauh dari kemampuan wa..)
tapi dek dorongan mereka...
wa terjebak
dan wa tak menyesal terjebak...

asalnya hanyalah bermula mereka berempat yang merancang...
dan wa senyap dan memandang dari jauh....*sedih tahu 'harta wa' masa tu tidak mengizinkan*

Thanks to John...berjaya membeli tiket untuk wa pabila adanya promosi di saat-saat akhir
dan juga...dengan pemansuhan visa Jepun...wa bersyukur...tiada perlu serabut kepala lagi


indeed true fact

thanks korang

dan korang juga...


banyak kan muka mereka?
hahaha

wa kena menabung lagi ...jika nak bercuti ...dan kalau teringin memiliki kamera besar...
*tapi ko tak reti ambik gambo*

again..indeed a true fact...and indeed I enjoyed all the moments


life is short...do laugh!!


selamat hari raya dari kami..eh..
Dan juga
entry ini ditujukan juga khas buat ahli Travelholicawsome yang telah banyak tolong kami
sepanjang persediaan kami berlima sebelum bertolak ke Jepun
dan juga
nasihat penampilan dan fesyen yang bakal wa bawa ke sana
demi photoshoot luar negara
hamboi ko?

iya..wa tetiba dapat kembali
keberanian berfesyen..
walaupun kalau hakikat sebenar..ko bukak lemari baju ko...sedu je stok baju yang ko ada
hahaah
...
janji wa bahagia

korang bagaimana?



 

36 comments:

John | Kaki Berangan said...

Wahhhh! Thanks akak for this beautifully published entry for japan. Terpaksa like sbb sy hensem. *larikkkkk*

Salam dari London 😘

AjlaA said...

kak,

semua gambar cantikssss...
n sy suka semua gaya
sy pun xterpakai gamaknya heels mcm akak itu.
yg penting bahagia, ye dop. hee

shah_rule said...

nampak macam berpasang-pasang winter coat, tapi beg hanye sebesar itu je?? pakai buang ke?? haha

dzuchan said...

akakkk..
i suka real life pic kat atas2 tu.
i peminat blog shoottokyo.com. dia rajin amik gambar2 camtu. pekerja construction mereka semua local tuu.

I wish malaysia will be like this someday :-)

sepatutnya yu buat satu entry khas utk #OOTD hehe

Jari Manis said...

Seronok betul tgk semua moment ni...best kan dpt kawan travel yang sporting moting ni..rindu plak pada John yg jauh di perauntaun tu..ahaksss..Kak Anash..JM paling suka style yg bertumit tggi tu

Jari Manis said...

Ada lagi nak sambung...akan ada trip lagi ke bila John dh jauh ke sana..or ada trip nk pegi ziarah beliau :-)

Biqque said...

tak sia2 sponsor baju utk akak jd model sbb cantik sungguh dipakai chewahhhhhhh!

i lebiu...

Anash said...

John,
hahaha
terpaksa like?
Iya..adik akak sorang nih memang hensem...kuikui

hi londoner!!!!
*miss you*

Dr Singa said...

2 bulan 7 hari baru habis cerita!!
* wa main taram je..*

wa estimet cerita gajah .. satu bulan tiga hari..

Anash said...

AjlaA,

heel tu utk bergaya..terasa tinggi gayat jadinyer

gambo tu sume cantik hasil tembakan kamera mereka...

thanks dik!!
hehe

Anash said...

Shah_rule,
hui..winter coat tak leh pakai buang...ada kena buang kawan plak!!
haha..
mix and match buatkan nampak mcm banyak je baju bawak..padahal..

Anash said...

dzuchan,
entry OOTD? ada plak yang nyampah..hahah
tak yah laa..

ok akak nak terjah blog yang diberi tu..

malaysia masih kekurangan pekerja tempatan yang suka kan construction. sbb construction nih tak glamer..huhu

Anash said...

Jari Manis,
ooo rindu John eh?
*John..sila balas*

John tengah sakan suka berjalan tuh...mana la dia ingat org di Malaysia dah...

hahaha

trip ke UK? (pandang sayu ke arah tabung-bencana-jiwa-sendiri)...

iya..akak bersyukur dapat geng jalan group Travelholicawsome..Alhamdullilah

Anash said...

Biqque,
i lebiu more !!!

iya
make my trip even more colour, more stylo and more 'young'...

hahahaah

thanks dear

Anash said...

Dr Singa,
(ambik balik kalkulator dari tangan Dr)...

oooo..lama nyer wa updet citer jepun

gajah...err..doblas hari je kot entry untuk dikaver...

kikiki

Ren said...

Wau terharu ada jugak yg sudi tepek gambar wa kat sini (eh WA??)

Wa rasa sesuai sangat gay2 akak tu kalau ke opis. Semoga akan ada lagi trip mega...mungkin ke Venezuela seperti yang dirancang tempoh hari?

Dan pastinya saya tak menyesal ngangkut jeket berhelai2, kasut berpasang2, dan baju berdozen2 semata-mata nak kelihatan ELOK di Jepun,... Sapa kata BackPacker (ewah backpacker ke kite??? dah bawak beg cenggitu kira Backpacker la kan kan kan?) tak boleh nak bergaya? Adakah BP kena selebet dan tak jaga kebersihan? ITU SEMUA BIDA'AH! ops...

Cukup komen WA setakat ini.

Rindu kampung halaman.
KBAI.

Kay said...

gigih la kak anash & the geng tapau kasut berpasang2 dalam anak tapir tu...

kak, apa IG akak? nak followwwwww

Anash said...

ren,
.akak rasa bangga juga berkawan dengan BP kurator minggu ini.kiki...
venezuela? sysss...dendiam...(haha)

kan..backpacker tak semestinya tak boleh berstylo? (aduiii sakit badan angkut beg)


rindu kampung halaman kat jepun le tuhhhh.........untungla kampung kat sinun...


Anash said...

Kay,

hehe demi stylo berganda..hahaha

IG akak?
ruhanaa22

dah request bagitau eh.. akak accept nanti..

pending request byk ntah sapa2 akak tak kenal...huhu

Kay said...

kak, dh sent request... tufulah

Chawanna Na said...

saya sayang akak juagk walau tiada muka saya di dlm entry.. *saya tidak sentap*

Saya tak nak muntah, tapi saya nk beg plastik tu, katanya epic sb ikut p jepun! hew hew hew

Suka entry ni..mcm manis je..eh silappppp..mcm sweet je..giteww.. kiss kiss

Anash said...

Kay,
ok dah accept..
kindly accept akak plak
ehheeh

Anash said...

Chawanna Na,

haahah...yeayyy..tak sentap
*kiss you back ...with Aqilla..minus Cawan*

plastik beg dah abis...

lenkali eh

kita wat itinery kita plak?
*apa..machu piccu??? jommm!!!*

Thanks!!!


mrs.smile said...

1.saya suka semua gambar dalam entry nie!
2. saya suka trench coat kaler hijau akak tuh
3. saya suka kasut tunit tinggi akak tu..tapi saya takmo pinjam sebab saya tak mampu nak pakai :P
4. saya paling suka gambar akak kat kapal dengan captionnya sekali..sila scrool sendiri hihi
5. last sekali saya suka entry penutup nie!

k bai...

Anash said...

mrs smile,
1.thanks dik
2.thanks again dik (pinjam..kiki)
3.laa..baru nak bagi pinjam...
4.ok...feveret akak jugak tuh..
5.THANKS A LOT !!!!

kbai jugak...

zila said...

hahahaha...kelakar sungguh2

Anash said...

zila,
kelakar?
iya
kami semua ceria...

hehe

Emy Tak Kecik said...

kak anash....comey nye pic ke 3=hari ke 5 tu...fesyen akak mmg berjaya :)

saje ke pakai baju kurung kat sana?

Dinas Aldi said...

Macam biasa, suka cara dik Anash tulih entri, memang tak jemu baca.

Terasa kesyahduan bila baca entri kali ni..

Anash said...

Emy Tak Kecik,
haha..berkat kesungguhan kawan yang tolong reka fesen kan akak..
thanks dik

saja bawak baju kurung-ada sedikit kelainan ...
kan?

Anash said...

kak Dinas,
hehe
saja buat shahdu sket

entry lagi satu..mungkin lagi shahduu

thanks kak!!

Hafiz Yusof said...
This comment has been removed by the author.
Hafiz Yusof said...

omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg..omg.......

Anash said...

Hafiz Yusof,

hohh!!
apa punya banyak omg tuh?

ish
sabojela

Time Traveller said...

Setiap gambar mengabadikan setiap moment yang indah :D

Hebat dengan camera masing2..
sempat jugak amik gambar orang amik gmbar tempat tak boleh amik gambar hahhaa..

setuju perkeje buruh pun memang displin tinggi kat sana.. senyum dan bersih..

Comel bebudak pakai kimono tu :D

Anash said...

Time Traveller,
setiap moment ada kalanya priceless

akak pinjam kamera je
kamera kompak
bole laa..*tq janggel*

iya..tak sangka sempat nampak aksi uncle tu..kiki

kan..site construction derang bersih?

iya..akak memang comel
eh bukan akak??

ok laa...