Friday, July 13, 2018

Part 7 : New Zealand - Milford Sound

*tinjau blog nih*
*cari balik mana password*
.
.
.
.
huiii lega dapat ingat password blog
hahahaha

salam malaysia baru
eh tetibe

5 bulan tak jenguk blog nih
OMG sangat..apa yang sibuk naw ntah tuan tanah blog nih..

Atas desakan para peminat yang dok DM tepi DM tengah dan DM letak nota kat skrin kete suruh update blog...maka...meh sini..rapat rapatkan saf..kita sambung kembali kisah pi neuizilen 2 tahun lepas ahahahahahahahahah

2 tahun dah berlalu

ingat lagi ke tak ?

Selepas kami dah tengok tempat yang ada susun pokok tu...kami ...nak naik kapal...
Milford Sound...
dulu wa suka sebut Milford Sound dengan terbayang bayang 'fiod-look' macam kat Norway...iyelah zaman tingkatan 3 (tq tecer D'Cruz yang ajar Ilmu Alam / Geografi) wa jatuh chenta dengan subject nih...dan akhirnya wa dapat tengok acaner rupa Milford Sound ini.

  


 sejukkk

 nampak nih
macam nak masuk kawasan dinasor je ..kiri kanan pokok hutan

 akhirnya ..kami tiba di terowong...kiri kanan permandangan nampak air mengalir..pastu ada ketulan ais...teringat pulak ais banyak kat dalam petisejuk bahagian 'freezer' tu...

 tengah tunggu lampu tu tukar kaler ke hijau
kat sini ada burung helang ke burung apa ntah...
jinak bole ambik gambar dekat-dekat
sorry aa..tak ambik pulak gambar dia heheh
korang gugel je la acaner rupe burung helang...

 dah sampai di Piopiotahi
apa?
taik?
sudahlah...malas nak explain..
diam ko...syss


 selepas kami makan tengahri (yang dibawa sebagai bekal masak dari rumah)...
kami pun naik la kapal tu
ayuh
kita mabuk laut
eh
mabuk tasik
eh..


teruja

jom tengok acaner rupa kapal nih

 nih belah bawah
kawasan cafe
kita leh redeem kopi / teh dengan kek karet...
(jab...ada ke redeem kopi? ala lupaa)


 nih belah bawah ....
pesal kosong?

 sebab rata-rata nak dok atas
lagi best katanya

 kelihatan sekumpulan anak melayu di situ
heheh

 permandangan yang bole nampak

 air terjun sana sini

 bila hampir dengan salah satu air terjun...


terbentuk la pelangi (yang pilu) sebab ada cahaya matahari
wah
ilmiahnya ayat tadi


 bole nampak pengu
er
penguin
tuuu dalam bulatan tu

 sekumpulan dugong atas batu
bukan dugong iya tuan tuan..itulah kuda laut
.
.
.
.
.
(penuh konfident ko eh kata tu kuda laut?)


 dan akhir lawatan...memang ada aksi membasahkan diri
masa nih sapa tamau basah...turun masuk ke dalam kapal
kami?

tu haaa..mana bole tak basahkan diri..kan?


 ko ghasa...ko kalis air ke tak basah kalau dok atas bumbung kapal ?

 ok kami dah sampai sini
sayonara Milford Sound

 bole tahan juga sunburn yang kami kena
panas ..tapi sejuk

 masa nih kami baru terserempak dengan Mia Ahmad dan tunang beliau bersama crew ambik gambar pre-wedding ....wa tak kenal sapa dia Mia tu....
sapa dia?


k babai
sekali je datang sini
tak de la nak repeat...
janji dah sampai

 air sungai yang jernih
warna terquisoe

 tak berhenti..lalu sahaja

 jom balik lalu terowong menora nih

 eeee kucing hutan
.
.
.
.
Llama ko panggil kucing hutan?
eh acaner nama binatang nih?
Llama kan? kan?
betul dah tu


 singgah sini jab

 turn out tak cantik sebab cuaca tak seceria panas di Semenanjung Malaysia
 jom kita gerak pulang ke

 aaaaa? 120km????
(tido la )
(tapi kalau tido...akan miss-out permandangan lawa-lawa)
(tak jadi tido)

kami bermalam  di pekan kecil Te Anau
sebab esok nak pi tengok...
 laut nih...dan


hutan nih...
ada apa?
ada laaa....

Nota Kaki : terasa hebat tetiba dapat update blog
heheheheheheheheh
walaupun lemau sedikit isi kandungan blog kali ini
janji update

Raya aidilfitri dah abis...sapa-sapa di Pantai Timur nih..tamau ajak wa datang beraya ke?
hahahahaahah


7 comments:

gadisBunga™ said...

Chop duluuuuuu 😂😂😂

SuzieLAWAti said...

OMG .. OMG .. dia update blog ..!!!...

tahun depan lah baca.. 🤪

SuzieLAWAti said...

cisss..!!!... dia dulu..!!

elly nadyra said...

Gila ar, aritu jalan nk pi blog ni pun x nampak, arini mcm ada cahaya keimanan plak hahaha

Anash said...

oit korang nih kan
komen bertubi tubi
hahah
i like

(bayangkan letak icon org gelak sambil nanges kuar air mata)

Nina Garcia said...

hahahhaha... lama tak nampak kat dunia blog...ingat dah pencen..

Anash said...

Nina Garcia,
sayang la blog nih
kena maintain heheh