Saturday, June 17, 2017

Part 2 : New Zealand - Akaroa

 hahahahaha.....sambung balik kisah kami di 'down under'.
Dari Sydney, kami ke Christchurch naik kapalterbang..selama 3 jam akhirnya jejak la kaki wa untuk kali pertama di tanah negara Nova Zeelandia

Jam 1 pagi , penerbangan kami yang ke2 akhir pada hari tersebut.
malas nak cari hostel, kami kami semua berkampung di epot Christchurch itu...
lagipun jam 7 pagi, dah nak pi hambek van sewa di kawasan epot jugak...
ingat...trip budget nih ...toksah nak campak campak NZ Dollar merata-rata eh..

nyaris terbabas waktu Imsyak, tak sampai setengah jam, kena solat subuh sebab waktu masuk kul 3 pagi tak silap ...
pas subuh ko tido?
pastu ngeluh nape rezeki susah nak dapat?
(jentik berdas das kat dahi sendiri)


 
 hujan oiiii
ala..mana dia langit biru?
tidakkkkkk!!!!!!!!!!
ayuh kita ke tempat hambek van

Masa nih Ferris (salah seorang lagi geng travel yang baru) telah tiba dan jumpa kami.

Sesaing masa nih ramai gak umat melayu tiba..mereka ahli rombongan TravelAdikBeradik naik motorhomes tu...ada 12 motorhomes katanya .....
terus rasa mcm dok lapangan terbang subang je...hahahah melampau ko kan..


butiran pilot van dan co-pilot van sedang isi borang daftar kawen
eh
borang daftar van
heheh



sempat lagi mengayakan beg tote DoodleByRen
tu la van yang bakal kami lenjan guna nanti
besar kan?

 perjalanan kami terus menuju ke rumah sewa / hostel / bnb sekumpulan lagi geng travel yang baru iaitu Sally, Aizan dan Diod....masing-masing dah bercuti di Aukland beberapa hari sebelum bergabung dengan kami .
bergabung?
whatever lah..janji faham
hahaha






Tempat pertama kami nak jejaki adalah Akaroa...
Dapat kat Auntie Zu, dipanggilnya Arokiah...
apa-apala Auntie..janji kita dah sampai sana
hahahaha


 bila ko tengok merata kambing biri-biri sana sini
dah macam tompok tompok salji nak cair rupanya
tak tentu arah nak ambik gambar...

 dan lagi gambar kambeng bebiri
kami berhenti di Hill Point, Nampak nih...

 sambal tiup tiup awan tu suruh berlalu pergi
nak blue sky please!!!!!
sejuk tayah citer laaa...melompat-lompat gak sebenarnya bila kuar dari van
ok
ko over


 bawak 2 bijik kamera
tapi
hujung-hujung..
banyak gambar kat kamera Janggeltrekker dgn monopod John



sebahagian dari kami


Ayuh...kurang dari 75km untuk kita sampai Akaroa

 berkedudukan atas mukabumi bekas muntahan lava gunung berapi, padanlah banyak bunga cecantik hidup di sini...subur tanahnya..


 Pastu ada beberapa teluk ngadap laut Pasifik Selatan...
(pi la gugelmapkan peta mana Akaroa nih....unik sungguh mukabumi dia nih)


 sejukkkk...kejab kejab ujan
kejab kejab tak ujan

 sebahagian gambaran peta Akaroa

 pegang tiang lampu pun boleh gembira?
#mudahterhibur

jom kita ronda kawasan pekan comel nih

 damaikan
bole disenarai pendek sebagai pekan sesuai nak dok sini bila pencen nanti
eh?
hahhaha

 macam tak de orang je

 geram nengok munge munge di sini

 besar pulak tu

 hoit tak leh move on la dengan gambar bunga

 terus ko sengeh2 dok celah pokok tersebut
hahahahaha motif ?

 di kawasan nih terdapat beberapa rumah lama
yang landscape nyer sangat cantik
teliti sungguh pokok-pokok dijaga di sini

 nih

 macam nih
lawanyaa
kalau la boleh lompat pagar masuk dalam kawasan rumah nihh
kalau laa

 sukanya dengan pokok-pokok di siniiii

 layankan la entry nih bakal tunjuk gambar bungaaaa aje





sket-sket jalan je...pas tu berhenti..
ambik gambar bunga


nih pun gambar bunga
hehehehe

ayuh kita balik
ke penginapan pertama kami
di?
tunggu...kisah seterusnya
di mana...
esok nya kami pergi?


 bersarapan di laman rumah sewa kami

 dan juga pencarian bunga lupin bermula

di mana?
tungguuuuu....

kesah wa terkini: dah 3minggu wa berhijrah ke pantai timur
sedang menyesuaikan diri dengan persekitaran
kawan ramai dok pantai barat..
huhuhu
sapa nak kawan dengan wa di Kuala Terrenganu?



12 comments:

AYLANi said...

Sies lawa rumah lama tuuuu...tmpt brekpes pun nmpk best gile.Nz mmg ohsem kan Kak.kena save dr skrg.
Ala..akak stay k.trg ke skrg? Sy asal situ, rmh area airport sultan mahmud, tp ni br je dpt jd cg kat nimislan.nak sgt jumpe k.anas.selama ni silent reader je ^_^

Anash said...

AYLANi,
NZ nih sume view dia lawa..huru hara akak nak ambik gambar kiri kanan permandangan dia..hehe
ha a dik..lahaii..gong badak area eh? (ok lum terrer check kawasan KT)
Insyallah bole jumpa nih klu cuti sek, balik kpg..roger2 la akak..(serius nih)
thanks jadi silent reader...(terharu uit!!!)

Kak Mahh said...

NZ merupakan negara yang cantik dan sangat tidak rugi jika mengunjingi negara ini.

Anash said...

Kak Mahh,
hi five !!!!
rasa tak rugi juga jika pi sana lagi sekali ...
hehe

NIZHAMA said...

Selamat datang ke Terengganu, Negeri Cantik Budaya Menarik...

Cawanz cawan iz said...

wow nampak muda semua nye!

Anash said...

NIZHAMA,

terima kasih..saya sedang sesuaikan diri dengan persekitaran.

Insyallah...

Anash said...

Cawan,
we ouls memang muda selalu
hahahah
takkan baru tau kot?

Time Traveller said...

Ye la tu trip bajet tak nak campak2 NZ Dollar hahaha...

Time Traveller said...

Wah bertembung dgn trip adik beradik... Pastu ada gabung2 dgn backpacker yg lain... Terasa ku kecil di dunia ini huhuu..

Time Traveller said...

By the way pekan kecil tu mcm pekan zombie pun ada hahaha.. Lawa tapi sunyi dan seram.. Hahaha..

Allysa said...

Hi there,

I found your blog interesting and I would like to take this opportunity to help you to share your blog worldwide for free.

I tried to look for your email at your blog but unfortunately I didn't found it.

Please reply me back at allysa@broaden.news.

Looking forward for your reply.

Best Regards.