Monday, May 22, 2017

Part 1 : Australia - Sydney

Pada 1788, Kapal laut British First Fleet tiba di Sydney (sumber : Wikipedia)
Pada 2016, Kapalterbang Air Asia tiba di Sydney.
.
.
.
ok memang tak ilmiah cara ko buat entry..hambar weh...
.
.
Salam sejahtera semua
Entry yang dinanti nantikan oleh peminat tegar yang suka berjalan sana sini..
ewah
perasan ko ...senang sangat dibuai angan-angan yang manis ..

Ayuh kita mulakan kisah perjalanan kami ke Hemispear Selatan.
Kali terakhir wa ke Australia adalah 2012 tak silap..solo travel katanya padahal kawan dah tunggu kat epot di Melben...

masa tu la kenal BackpackerBusuk sebab asyik dok email tanya soklan kat dia....kenal dalam alam maya je masa tu...
dan rentetan itulah wa kena buat entry 26 perkara tentang diri ini...dan terus terbabit kenal mereka-mereka yang lain terbentuk la Travelholicawsome group hahahhah
ehhhh
ehhh
focus balik

10 November 2016
seawall pagi letak kete kat kawasan rumah abang kawasan Putrajaya ie Janggeltrekker, kami bertiga terus ber-uber ke KLIA2.
Perjalanan kami tak banyak drama ...elok aje ..dan jumpa Pae di KLIA2.
dan kali pertama kami berjumpa Auntie Som dan Auntie Zue.

Depart tengahari dari KLIA2, tiba Sydney 11.00 malam...
7 - 8 jam jugak la kematu punggung dah bole berakar kat kerusi
Mujur dapat tempat paling belakang...konon bole la tido dengan amannya..
Rupanya..ada la mamat dari Negara Mainland tu...borak berdua kat belakang
bising bagaikan suara 20 orang ...padahal ko berdua je pun?
Mentang-mentang la wa tak faham...haish..rimas tau
nak tengok..ko mampu cakap kuat-kuat selama 8 jam ? haaaa..tau pun penat?
(terus selubung muka dengan kain batik)
eh

Tiba kami di sini...Sydney!!!

ala..tak de pulak kawan-kawan cowboy datang ambik kami kat epot ni

jom kita terus pi Westend Backpacker
tempat kami bakal tido untuk satu malam sahaja
naik uber la apa lagi kan
sempat dengar John berborak dengan pemandu Uber di sana..
wow..pandainya John speaking..wa terkesima
hheeheh
di sini Uber dan Taxi tak bergaduh sesama mereka
mereka hidup aman damai
sekian terima kasih
(kesimpulan dari apa wa dengar)


 esok pagi, ber-Uber lagilah kami
ambik 2 kereta..kami kami terus ke Sydney Opera House selepas memasing kenyang kunyah Sandwish Subway sebagai sarapan pagi fefeeling tiba Negara omputih

Apa ada di sana?


Kelihatan burung camar laut



 dan burung lagi

eh..tak Sydney la kan kalau tak pi tengok bangunan ni
apa yang ada kat sini?
marilah kita lihat sekelilingnya
marilah
mari
mari




 tak ramai...yeayyy

 opocot mak ko!!!!!
haish budak nih
.
.
.
.
.
.

terrernya!!!

heheeheh

tak...wa tak leh buat macamana budak pompuan tadi tu buat
I knee oledi sound crunchy here there
baru wa tau bangunan nih sama usia dengan wa
(merujuk pada tahun mula-mula dibuka beroperasi)

mana derang ?


mmmmm
sah
situ WIFI free paling kuat
dah memasing kan Instafemes, Tweetfemes, BloggerFemes, FBFemes...
wajib la update ON LIVE kan?
hahahahahaa

jom kita ronda lagi



wa suka moment nih
sebab nampak macam...cantik je...
again..perasan...

dah up post dalam IG, baru perasan ...la..tu family dari Malaysia.....ada tadi tegur tegur dengan kami
hehehhe...
so wa pun tunjuk la gambar tadi pada mereka...
dan sejak tu kami saling berwhatapps dengan wa kongsi sedikit gambar New Zealand kepada beliau...

"wah..cantik!!! saya kena pergi nih bawa keluarga !!"
hehehe..

thank you to my paparazzi masa nih


tengok lagi sekitar


 nape ntah nampak macam seksi je curvy nih

hiks




group photo pulak...
ok dah sampai sini
kita gerak ke tempat lain
WIFI sini memang bersepah sana sini
janganlah korang risau tak leh update IG ka..FB ka..nak buat blog pun mampu
hahah




 Nampak tak tu...
panas sebenarnya
relex je deme deme nih berpanas

 kaum Aborginal yang mengkomersialkan barangan mereka

kita naik feri ke Darling Harbour jom

 Leh nampak secara dekat Harbour Bridge nih

 Nampak ini juga
tatau sapa punya catermaran nih
kaya kaya deme nih eh?

 lawa la hotel nih
view mengadap sungai

 Nampak sangat wa sorang je yang mengadap view lain dari mereka
sebab
belah sana nampak habour bridge
wa dah tengok so nak la tengok view lain
lain orang lain selera nya kannn

 nak hampir tiba
jom kuar kita ambik gambar reramai

 tarra....
la...wa sorang je tak pakai spek itam
(rasanya masa nih memang tak bawak ..lupa)

 dah sampai
jom kita jalan sesame jom

 panas nya habaq hang!!

yeay..ada air bole minum
terus re-fill botol mineral



ok teduh sket lalu sini

ke manakah kami nih?

 ke sini
tabur duit AUD sebanyak yang mungkin
ehhh..jangan melampau shopping..ingat sket nak guna nanti di epot...

item yang dijual
MADE in CHINA

yang menjual pulak
MADE IN KOREA

how global we are
heheheh

oh lupa
yang membeli adalah
MADE IN MALAYSIA



 jom ...lapar dah nih
Auntie Som ke Auntie Zue..nak merasa makanan seafood
ke manakah kita?
 
 suka tengok tiang letrik mereka masih guna kayu balak yang besar besar

 dah sampai sini
sekali lagi perkhidmatan uber digunakan

 makan tengahari kami
dan kami akhiri jalan-jalan kami dengan balik ke hostel ambik beg dan ke epot...
menyambung kisah kami berkelana di Nova Zeelandia


ada apa di Nova Scotia?
eh Nova Scotia pulak
Nova Zeelandia

 ada munge

 just sit down and relex

and let us do the driving of the story


ahhahaahahah terus tukar tune cakap omputih

piiirah ko

Nota kaki : Wa dah 2 bulan kije di kawasan sekitar KLCC...tapi ianya hanyalah sementara
Wa bakal berhijrah ....mana?
ala..blog masih boleh diupdate
cuma laju atau tak je...


4 comments:

Kay said...

Baca ayat ni "WIFI sini memang bersepah sana sini
janganlah korang risau tak leh update IG ka..FB ka..nak buat blog pun mampu
hahah"

entry Sydney ni update dari sana ka? Hahahaha

dzuchan said...

wahh..akak tido westend, saya tido depan westend..
aah, uber ngan cab bersatu padu, tambang sama, apps uber boleh guna utk cab jugak kalau tak silap laa...

Anash said...

Kay,
saja la kan bahankan akak kata update blog dari Sydney
cish
hahahah

sabar iya entry NZ bakal lajuuu dimuatturun

Anash said...

dzuchan,
oh apps boleh share? Bagus kan tak de la asyik nak dengki
aje mcm kat msia ...mmmm
eh depan westend lagi lawa nampaknya..