Thursday, April 13, 2017

10 years Bread&Butter of Mine : 2006 - 2011 (part1)

Hai sume
entry kali nih bukan tentang bercuti ...
sabar eh...tengah pilih gambar paling vogue untuk kisah kami di New Zealand
hehehehe tamau kalah ...

Kisah entry kali nih banyak kepada #throwback mengimbau zaman wa masuk kije
di tempat paling lama wa bertahan...
sebelum nih paling lama wa kije dalam satu-satu tempat adalah 4 tahun je.
Pastu gatal tangan pi mintak tempat lain...
lompat opis sana sini

ok la cut the bebelan off..kita mula kisah Sept 2006...



nah..terus tepek gambar ko pertama kali jejak kaki masuk pejabat sebagai seorang pekerja yang berdedikasi penuh semangat kije selepas hampir setahun ko kije tak tentu arah caranya...
Minggu induksi ko kena dibawa perkenalkan proses bersih air di Bukit Badong, Kuala Selangor.

Nota kaki : Wa BUKAN Engineer

suci je muka
wakakakakaka




 rezeki wa...masih dalam 6 bulan probation...department ko buat company trip pi dok kat Avillion, Port Dickson...dan wa dihangkut sama...
dapat la dapur gas sebagai hadiah cabutan betuah
yeayyy....

(sampai sekarang dok pikir..mana tah dapur tu???)


 tahun 2007, tak silap...
wa ...dengan masih ada semangat nak kerja bersungguh sungguh...
rajin sangat ikuti aktiviti pejabat...
nih wa join perarakan Maulidur Rasul di Bukit Jalil, KL

 2007, wa tetiba disuruh pi Mumbai, India untuk buat tender kerja kerja air di sana
masa nih wa masih slim ...kan..kan..kan......
hahahahaha
(rindu pulak saiz badan macam nih...ala...)


tak cukup perarakan...
wa pi join event 'Turun Ke Padang'...
memberi taklimat tentang tugasan kami yang bekerja di pejabat proses air..
bagaimana air dirawat di KL, Selangor dan Putrajaya.

Wa Bukan Engineer..tapi sebabkan boleh belakon dengan muka konfident depan para pelajar...
wa pun beranikan diri bersuara...
Nih sekolah di Banting, Selangor



tahun seterusnya 2008, di Sekolah Damansara
dan Sekolah Tamil di Semenyih
hahahah yg sekolah tamil paling best sebab pelajar mereka paling aktif menjawab soklan
sebab setiap soklan dan jawapan..mereka dapat goodies bag...
tu yang beriya-iya nak jawab
hahahaah
dan sekolah tamil nih la muka wa masuk dalam sokabar tamil
hahahahahaahahah

(tak jumpa pulak gambar sokabar tu..tapi ada buat entry tak silap, kalau rajin pi la cari dalam blog nih LOL)


tahun seterusnya...another family day ..kali nih di Cherating, Kuantan...
masa nih wa jadi AJK ...sebab memang suka jadi 'minah kephoci'...

ok ok...jom tengok tempat workstation wa pulak ..nak?
sila angkat tangan!

(ramainya angkat tangan !!!!!)

*poyo la ko*



disebabkan tempat wa dekat dengan tingkap pejabat...maka banyak jugak la wa lepak lekatkan muka kat dinding tingkap....
kije ko tanak buat, kan??
makan gaji bute ke?

 being  a minah kephochi , ni yg wa nampak...
eksiden...

kete terbakar



Langkawi DeTour 2008..




nih tak pasti...amende jenis perarakan...
dari MSU kot?
ada halloween ke hapa ntah...
sebab nampak banyak 'hantu' jalan ramai-ramai dalam perarakan nih


tahun 2009 kot..
red hawk lalu sini
derang buat pertujukan masa tu...LIMA di Shah Alam


 tengok deme pasang iklan

tengok the-making-of-pond
heheheeh


sibuk je ko kan nak tengok orang pasang bendera kat opis
hahahaah
nih la bahana kalau workstation ngadap tingkap


Tahun 2006-2009 ko ngadap  kerja kerja yang berlokasi di


 Kota Kinabalu, Sabah
dan


di Jelebu, Negeri Sembilan.

Maka..wa selalu sahaja ke Kota Kinabalu dan Jelebu...
membuatkan wa tidak sangat berada di pejabat


Tahun 2010....
bermula lah wa banyak lepak di pejabat....
mmmmm...kenapa?
ada laaa....

maka..nak happy-happykan diri...
wa join jadi petugas mana-mana event anjuran pejabat...


 macam nih...
yang lawaknya
masa nih la wa jadi petugas..wa juga dipanggil ambik hadiah sebagai....

 ...haaa..jangan tak caya...
hahahahah
iya
wa memang suka lepak perpustakaan pinjam majalah
pihak staff kira nama sapa paling banyak datang pinjam bahan bacaan...
end up its me!!!!!
hahaha..aktif la sangat kan?


 sambung nak happykan diri
wa pi masuk pertandingan gubah bunga dengan geng...
dapat tempat ke3...
pun event anjuran pihak pejabat
seterika seketul menjadi milik wa.

 bagaikan ketagih peraduan...wa dan kawan kawan masuk lagi pertandingan anjuran pejabat
masak pulakkkkk
dan kami dapat no 1
hahahah tolong la asyik menang je nih...acaner???
ada entry tentang kisah ini dalam blog
seketul rice cooker sorang satu dapat...


 bila ko happy...
ko makan banyak...
walaupun sebenarnya happy ko masa tu adalah tindakan reflex terhadap jiwa ko tengah sakit hati...


department jiran pulak suka nau buat makan-makan
kami selalu nau join makan


baik birthday party
baik genap setahun kije
baik bukan birthday tapi nak makan jugak
kami selalu tumpang makan


tahun demi tahun
ada aje makan makan
dari department sendiri
mahupun department jiran



 maka..2009..
ko jadi gebu ....
hahahahhaah padan muka ko
nih team pi Chennai, india...untuk buat tender di sana..
ok..wa rasa wa NAMPAK gebu sebab berdiri kat mereka yang kurus...
settle..tak sedih dah
hahahaha

 2010 juga semi-kemuncak wa stress bermula
melihat dan membaca fakta sebelum 'hearing' adalah tidak best sama sekali.


bila kita menginjak kepada satu satu usia
bila stress telah kacau hormone badan
maka...tangan wa mengelupas...
kali pertama...
dan sejak itu...
kerap kali tangan mengelupas nih terjadi...
bukan alahan makan
bukan alahan sabun basuh
bukan
bukan

doctor pakar kata...
your stress has trigger the hormone

ok..this is not good.....

 tak pasal wa kena pakai sarung tangan
eh...mana wa simpan henpon lejen nih???


wa bosan
wa masuk pertandingan ambik gambar anjuran pejabat di Bukit Fraser
ala...
bukan nak menang pun
saja nak nyah stress


 bersungguh masa nih
tak sedar
ada pacat sekor dah melekat kat belakang badan ko
hahahahaahahahah

 nih la gambar yg dibuat modal untuk bertanding
tapi kalah
heheheeh

pun ada entry tentang event nih


wa still stress..
jom naik Bukit Tabur...
2010



 kije tetap menimbun
(tak sangka hint gambar tu dah wujud rupanya..yang wa bakal kije di sekitar bangunan KLCC itu)..
makin banyak
makin pening
makin.....

Dari workstation ini..wa pindah ke ...

 sini...
corner lot ...
kata kawan kawan

 tambah satu lagi projek wa kena tengok
di Sarawak...
tapi wa tak selalu ke Sarawak....
dok je la ko kat opis...

 wa malas nak ambik pot sangat kalau stress selalu pun bukan untung...
maka join lagi 'walkathon' anjuran pejabat

 hadiri event di loji air Hulu Langat

 bersukan...main bowling...main bola tampar..main-main eh???

 dan mula berjinak-jinak buat mende nih
jual serai time nak raya

hahahahahaha
kalau dah stress..ko kena buat mende yang ko suka
distract the stress...

 bila ko dah nampak bayang unta banyak sangat
maka...please do something
take a break
take a new step


apa jadi pas 2011?
dari PC lama..ko dapat PC baru...
tapi apakah 2012 menjanjikan impian baru juga?
kisah seterusnya akan diupdate...
stay tune...


nota kaki: kalau jumpa ada 'typo error' tu..maafkanlah sebab auto correct..
nak gelak, bole je...
hehehe


16 comments:

Kay said...

Kak kerja skrg kat sekitar klcc ke? Meh la meh la.

Anash said...

kay,
ha a...
weh...ada kat sini jugak ke???
jom jumpaaa
#serius

Kay said...

Cek DM IG hahaha

gadisBunga™ said...

walaupun sebenarnya happy ko masa tu adalah tindakan reflex terhadap jiwa ko tengah sakit hati...

ini deep!

makchaq said...

Makchaq dari mula masuk kerja sampai ke pencen kerja kat jabatan sama hanya tukar bahagian saja..

La ni dah pencen dok rumah... seronoknya..

Ren said...

Wow update blog!!!!
Wow panjangnya entry!
Wow gambo KLCC!
Wow 5 angka!!!

Mohd Sukri Mat said...

Kak Anash, sekitar KLCC dekat bangunan mana? Kot2 satu bangunan

Anash said...

Kay,
nanti roger2 bila ahli jemaah cukup
ok

Anash said...

gadisbunga,
saiko kan perasaan terpaksa pujuk diri hahahah

Anash said...

makchaq,
best kan dah pencen dok rumah..
cita-cita saya tu..
aritu nak pencen awal konon..tapi tak jadi..haha
terima kasih baca blog saya

Anash said...

Ren,
ngada aaa
oit
oittt
oitttt...
hahahahaha

Anash said...

mohd sukri mat,
saya kat etiqa mini twin tower..

en sukri bangunan mana?

Mohd Sukri Mat said...

Kak Anash, saya kat Menara TA One, Jln P Ramlee. Selalu pegi lunch kat tkt 2 Etiqa Twin Tower dan kadang2 dengar ceramah kat surau tkt 2. InsyaAllah satu hari kalau jumpa, saya akan tegur.

Anash said...

Mohd Sukri Mat,
Allahuakbar keciknya dunia...
akak tak pi lunch situ sbb sll ramai..haha
haa surau tu rajin buat ceramah..
cam ke muka nih? kat luar blog akak persis muka desa
hehee..ok Insyallah

Hafiz Yusof said...

Siapa yang sexyback tu...?
hihihihi...
kenapa dia lagi banyak hadiah dari akak...?

Anash said...

Hafiz ,
hamboi
seksi katanya?
iyela korang je yang banyak adiah kannn