Monday, October 5, 2015

Pon Bercuti di Wilayah Persekutuan dan Selangor (Part 1)

 Haiii..
apa la punya lemau nak update entry walaupun se-entry.
tanda kekangan masa kah?
tanda-tanda nak stop blogging kah?
tanda-tanda kiamat kecil kah?

meh sambung kisah kawan wa yang datang ke Malaysia awal tahun 2015.
Pas pi Melaka, beliau ke Singapura, pastu pi Putrajaya
kali ini abam kawasan Putrajaya (di kala itu beliau belum diarah pindah ke Tawau) menjadi host

   

kan....
dengan baju pi kije tak tukar-tukar..
hahhaah
wa pun...dari opis terus balik ke Putrajaya
kekunun memeriahkan suasana percutian Pon di sini
Kami bawa beliau ke pasar malam sebelah Masjid Besi
Pas magrib, kami cari makanan tempatan untuk Pon merasa


"eee...kuatnya makan mamat jepun tu.." bisik hati budak pompuan

 tu diaaa...
murtabak
taufu fa panas
air ...apa ntah...
tu rojak ke..apa? ala...dah lupa
Kami dok la kenalkan nama-nama makanan di sini
asyik cuba terjemahkan dalam bahasa Inggeris..pening jugak..
(tu lah..masa cikgu tadika ajar bahasa omputih..ko bantai tido dalam kelas..pastu nangis bila kena denda diri atas kerusi..ceh..)

 permandangan dari masjid besi
Wa pun kali pertama datang sini
hahaah
megong laa...
Kendian kami ke Dataran Putrajaya

 yeayyy
tak dapat masuk Masjid Putrajaya sebab dah habis waktu melawat untuk bukan warga tempatan.
Pasrah..kami bergambar je la di sini.
Tau pulak lapar (lagi?)
kami ke Ayer  @ 8.  

makan di sini
melihat masjid besi bermandikan cahaya lampu

 kan..tu la senarai makanan yang ada dalam buku beliau
Yang mana dibulatkan..maksudnya dah makan
Banyak jugak dapat rasa...

Esok...ke bila ntah? (lupa lagi...hahaha)
Wa ke sini....

di FRIM, Kepong

Tajuk percutian ari nih : Back To Nature
Jom kita mulakan perjalanan masuk hutan
Jom
Jom

 hai ulat bulu!!!

 kali nih...kakak kawasan Ipoh-tapi-terre-bab-hiking pulak yang hostkan beliau
Masmz yang didatangkan khas dari Perak
ehheehheeh
kami mula berjalan masuk menuju ke Canopy Walk..
Sepanjang jalan nih..asyik la dengar wish "Happy New Year"...dari kalangan mereka yang datang ke sini.
Oh ya..tahun baru wa bermula di sini
hahaha
baru ingat


 Dongak atas
wahhhh

 dan lagi
Wahhhhh!!!!

 ada la dalam 20-30 minit kami jalan
Akhirnya tiba di simpang ini
Kami sambung berjalan

 YEAYYYYYY!!!
eh belum sampai lagi aaaa....
*sambung rasa semput*

 tu la kije deme nih
tu..dah nampak dah tempat bermulanya Canopy Walk


Pon dok la 'wow..wowwwww...."
Pulau Hokkaido tak de canopy walk ker?
ntah lah..


 nampak sebahagian kawasan Gombak / Selayang ?

 diaorang hambek gambo wa
Wa hambek gambo derang

 nih hasil deme
lawa
wa suka

 menghampiri tamatnya jalan di atas kanopi di FRIM

iya..wa berjaya berjalan atas kanopi di Malaysia
ada lagi ke yang wa tercicir?
Kami turun dari canopy Walk dan lalu di sini
Masa lalu ..agak tercabar jugak
sebab tak nampak denai
Semoga kami tak sesat

 baru la wa tau
Loji nih kat sini rupanya
hahahahaah

 kami sambung turun dari bukit tadi

 dan sampai sini

 dan akhirnya kami selamat tiba di kawasan ini
Yes..

 dan tetiba nampak lubang hidung patung ini???
errr...
OK sangat tipu...keluar dari FRIM bole jumpa Batu Caves?

Selepas kami makan tengahari di FRIM, kami ke sini...
kata percutian : Back To Nature, kan????


 nah hambek nih...tangga yang perlu didaki

 errr...iya ke wa nak panjat tangga nih?

 sampai sini
wa dah ketar lutut
sebab macam ...errr...gayat
maka Pon dan Masmz meneruskan perjalanan
dan wa?
takkan jadi patung cendana kot ????
*terus turun sambil pegang lutut kaki kanan*
apa boleh buat..faktor usia nak oiiiiii....

 dok sini
melihat gelagat manusia
best jugak rupanya

 macam-macam gelagat
dengan pelbagai bangsa
dengan pelbagai perangai
 mengimbau masa dok di Trafalgar Square....
(ewah ko...?)
mana ada omputih kat sini ?

 eh ada tuuuuu....
ok..ok...sambung balik berangan berada di Landen
*sambil lap peluh kat muka dengan hujung lengan baju*

 dah..derang dah turun dah
apa? wa tak pernah panjat tangga sampai atas?
Pernah ok...masa darjah 6...
tahun...err...errr...

 Pon belanja kami ini
Kami terima seadanya
hehehe

Next..kami sambung trail Back To Nature ke...
Bukit Belacan, Sungai Ampang
kat Ampang, Selangor

errr..Bukit Belacan kan?
ha a laaa....


nampak tak ada daun warna cholate?
Itulah ketinggian sungai bila banjir besar berlaku 2 tahun sudah
so...jangan memain dengan kuasa bencana alam


 selepas mandi main celup2 kaki kat sungai tadi, mesti lapar..kan?
Pon dok sibuk tanya "where is my Bandung?"
haiya..suka sangat dengan air Bandung...
kami ke Wangsa Maju untuk makan / minum petang
Dan tamatlah sudah trip hari ini...
Lusa...kami ke... 

 Welcome to Japan...kata Pon ke wa...
ahahahahah
nih kat Pavilion

 nih pula di......(sila isi tempat kosong)
dan ke
sini...
nantikan episod seterusnya..

(tabik spring pada mereka yang tiap-tiap hari boleh update blog....TIAP-TIAP HARI tu!!....wa yang sendu pun dah tak gigih mana ......sebab ada mende lain lagi yang lebih penting dari ngadap blog setiap masa...REAL QUALITY TIME WITH REAL MOMENT AND REAL PEOPLE...gitu haaaa..)
ok statement tadi poyo..sila abaikan

4 comments:

Lynn Nasir said...

WOW! serious best activity akak. ;) akak memang leh jadi tour guide yg best!
hehehehehehe.

Anash said...

Lynn Nasir,
hamboi haii..dendiam ada blog rupanyer
best ke akak nih jadi tukang bawak jalan-jalan?
ahhahaah

Lynn Nasir said...

itu lar macam menarik lar akak jadi tour guide gitu... hehehehe..
ada blog tak dia.. tuan punya blog jer yg dia.. tak update sgt dah...hehehehe

Anash said...

Lynn Nasir,
laa..nape x blog lagi?
sayang , kena teruskan