Friday, October 16, 2015

Pon Bercuti di KL (Part 2-Final)

 Assalamualaikum...
bila tengok mercu tanda nih..tau dah kat ne ...
Iya la hai...kami ke sini
Selepas masuk hutan hijau..kami masuk hutan konkrit pula
Seawal jam 7.30 pagi ...wa tunggu Pon di luar bangunan ini..gile bangga sebab...rasa macam dah awal sangat dah nih

Kami terus ke bawah bahagian pembelian tiket untuk naik menara KLCC...
Tu dia.....panjang huit orang dah beratur...ada kot dalam 20 orang dan lebih
Pukul berapa pulak deme nih tiba?
Deme nih tido kat sini ke?
*satu satu soklan terjah di pala otak wa*


akhirnya kami di sini
yeay..
diberi masa 20 minit (tak silap) untuk berada di 'skybridge' KLCC

 "I'm here" sengeh-sengeh Pon pada wa

 permandangan ke arah tasik buatan manusia

 permandangan ke arah tanah perkuburan dan kawasan Kampung Baru
tu hiway Akleh kan?
huit..harga tol dah naik #tetiba

 kemudian kami akhirnya dibawa ke tingkat 86


 masa nih tak de jerebu

kejab-kejab pegang kamera
kejab-kejab henpon
kejab-kejab mende alah tu
hahaha


"I remember you!" kata mamat Arab pada kami
wa dan Pon tercengang...bila masa kami 'add fren' dalam FB?
"you were behind me just now during buy ticket"
"ha a...yes..." kami angguk dan terus gelak sama
sebab?

Mamat Arab nih buat kecoh masa beli tiket di kaunter KLCC
buat muka garang nak komplen
"I have been waiting for 2 years to come here and visit KLCC. I have to wait that long????"
pihak jual tiket KLCC masa tu dah gabra
"Sir, when did you purchase the ticket? Is it on-line?" tanya mamat jual tiket
"NO!!!...but how come I have  to wait that long????"
jawab mamat Arab...

Kami dok sebelah kaunter..pandang-pandang la deme berdua
sambil tu wa pun join sama buat muka pelik (motif ko nak join?kepoh betul...) 
muka budak jual tiket dah nampak panik
akhirnya..mamat Arab kata...
I arrived KLIA on 31 Dec 2104..today is 2 January 2015..doesn't look like I have been waiting for 2 years in Malaysia just to come here to visit KLCC?"

Ceh......
dan beliau gelak...sambil mintak maaf saja buat gurau kasar 

Adui...memang mamat jual tiket pada mulanya agak blur ..tak habis-habis kata "we are so sorry..."
Wa pun terangkan sket...
"Dik..dia buat lawak la dik....tiba kat Msia 31/12/2014..arinih baru nak beli tiket..kan macam 2 tahun kononnya dia dok KL..."

Itu lah kisah mamat Arab nih
kbai
(hahaha) 


usai ke KLCC...
(eceh..usai?)
kami ke sini pulak..Pavilion


"Welcome to Japan" kata Pon pada wa
dan di sini..Pon dok la belek-belek barangan tempatan, sambil terangkan apa isibahan kandungan makanan.

"Expensive"..katanya
iyela kan...bukan kat Jepun
Kalau wa belek durian kat kota Landen pun ...wa kata mahal...
ngehhh....


"meh abam payung adinda coco makan eskrim meh"
hahaahahah..kalau betul Pon cakap macam tu...pitam berbuih mulut layu terbujur tepi eskelator dibuatnya

Iya..kami makan eskrim..itupun jenuh Pon cari halal toyibbah
Dok sini sambil tengok orang lalu lalang
dan orang lalu lalang dok tengok kami makan eskrim.

masa nih lah wa interview dia tentang kos living di Jepun.
Ternyata..gaji beliau sama banyak dengan wa bila wa tukarkan Yen ke RM.
dan beliau adalah cikgu sekolah rendah
dan wa?................
(terus dengan pantas update CV jadi guru besar)
"But bare in mind " katanya
"A lot of taxes have to pay...can go till near 25% "

wa telan aiskrim sama telan dengan air liur...
(ok tukar CV lain...)


dah abis eskrim Jepun...Pon pi rasa eskrim Turky pulak
depan Lot 10 tak silap...suka sungguh Pon tengok aksi orang jual eskrim nih pusing-pusingkan kon...
ajak wa makan...
kenyang la Pon..
tengok? sapa yang gemuk hujung-hujung trip ???
Wa jugak...

kami ke Petaling Street.
merasa ini
dan ikut Pon buat self-laundry di kawasan ini


permandangan 'sado' dari kedai dobi
macam-macam jenis pelancong datang bawak baju busuk
hehehehe



selesai sume kije dobi mendobi...ayuh ...sambung lagi perjalan percutian di KL
Abam kawasan dah sampai
yeayyyyy
di central Market, kami bergerak menuju ke.....
sini
mana?
sini laaa...



Pon baca penerangan tentang tempat ini
kat ne?
tarra.....
kali terakhir wa di sini adalah masa darjah 6
(Krik....krik....)

ok jom gambo sebagai bahan bukti dah sampai
memang betul kata Pon itu


ada pulak kapel buat photoshoot
layan je la kawan wa tu...
hahaah
Next ....


sini pulak


mengambil pakej outdoor observation deck
kami ke sini untuk kejar 'sunset'
sejuk huit


masa nih kamera wa berfungsi dengan waras
pastu..........................
bateri kamera abis?
(*$#+%%) sungguh


terpaksalah sangkut muka kat pagar ...
ehsan gambar pun dari Pon dan Janggel


sekarang dah tau...mana datangnya gambo header blog ini?


line dari KL Tower adalah x kuat
banyak IG sangkut masa nak post masa tu
kata Tower Telekomunikasi....sangat tak faham

Kami pun jejak kembali ke tanah ...selepas sekian lama berada di atas awangan...(gitu)
depan hostel Pon...
kami berpisah di sini
sedih pulak rasa
esok Pon balik Jepun
tamat sudah percutian beliau di sini
(perah tisu penuh air mata dan air hidung)



kami harap kami telah menjadi host terbaik untuk beliau


membawa ke hutan hijau
membawa ke tempat tinggi


"I will be back Coco.."
iya..memang betul..dia dah anggap Malaysia nih hometown ke dua...
dan dia bawak awek dia tahun nih.
entry kendian akan menyusul tentang percutian beliau dengan girlfren di Malaysia.

Terima kasih Pon...sekurang-kurangnya wa pun jadi pelancong di tempat sendiri
tak pernah rasa naik bas free sekitar KL (tak pernah tahu pun..hahah Pon pun marah kata...what? you do not about that free shuttle bus in KL? )
*nampak gegelung pokok kering lalu ditiup angin bersama pasir dan debu halus...*
hahahahaha


dan untuk kali pertama wa rajin nulis untuk majalah pejabat
hahaahahahah
bahasa majalah itu tersusun rapi
getus?
sukati la


dan peminat datang tak putus-putus beratur mintak sain otograft
ahhaahahah
beratur?
phuiiii....
Nota kaki : Afiz,,akak miss you sejak korang pindah opis ikut kerajaan negeri selangor
(meraung sensorang bila tengok bumbung giant dari tingkap opis sini)


Sesungguhnya ..kije wa makin bertambah banyak
makin belambak
makin melimpah ruah
tanpa penolong lama

bertabahlah.
Eh..nih kisah cuti di KL ke..kisah opis?
mana-mana lah...
ok sekian terima kasih  

14 comments:

Kay said...

nasib baik kami ni tak sampai setahun menunggu entry kak Anash...

Anash said...

Kay,
hahahaahaha
TQ my royal reader...
jenuh nak pikir balik kisah cuti Pon ini

mrs.smile said...

aiseyh pon pun dah sampai menara KLCC..saya lom sampai2 lagi
malu dengan dia

Hafiz Yusof said...

akak...i miss u to..
tiba2 mata saya ber-diamond dan bersinar2....bagai air hujan nak mencurah ke bumi..tapi..renyai sbb nak cover macho...

Cawanz cawan iz said...

saye nk icecreammm!! budget rm12 cukup?

Lynn Nasir said...

wahhhhhhh! sedihh bab hafiz tu tapi tak leh tahan bab ada couple buat photoshoot tu.. cam maner leh selit mamat jepun tuu.. so bila akak nak melawat negara matahari terbit tu??

Ren said...

Wow muka saya masuk blog retis!

Anash said...

mrs smile,
sila tunggu kawan oversea datang cuti di msia.
pastu bole bawak derang naik klcc.
ehehhe

Anash said...

piz,
jangan sedih sgt
huhu
(hembus air hidung tepi blind tingkap pejabat)

Anash said...

cawan cawaniz,
belanja eskrim rm12? mahalnya!!!!!!

Anash said...

Lynn Nasir,
lawatan balas akan muncul tatau bila.
mmg la sedih BFF pun dah kurang di sini
waaaaaaaaaaa

Anash said...

Ren,
ngada aa...dia lagi femes..cishh

takky said...

seronok ye bila dapat melancong dalam negara sendiri...
memandangkan saya baru je habis belajar, peluang nak jalan2 dalam negara sebab ikut trip kelas dah x ade lepas nie....
huhuhuhuhuhuhuhu

Anash said...

takky,
pi la jalan2 dalam kl...
best ape..
heheh
slow2 kumpul duit utk pi luar negara
dont worry