Tuesday, July 14, 2015

Bulan Ramadhan - Apa wa buat?

Assalamualaikum...
Bulan Ramadhan hampir meniti ke penghujung hari
 Apa lah yang wa buat sepanjang 30 hari ini
selain dari sibuk tunggu waktu berbuka puasa 
dan juga
sibuk buat apa ntah...hahah

 minggu pertama...wa balik kampung
sebab ada permintaan serai dari pihak opismate
gigih la tahan lapar pi cabut serai dalam 2 rumpun...
DUA RUMPUN je pun...tapi penat dia....ngalahkan DUA EKAR RUMPUN serai!!!
(baru paham ...kije dalam sektor pertanian kena kuat mental dan fizikal..)

alang-alang balik kampung...
nih hasil yang wa dan adik sempat kutip.
kat kampung...main baling-baling kat ayam, biawak, mengkarung, cicak, itik ......
cer bawak ke bandar...tu semua boleh buat duit...

 bila letih...bila bulan posa, tin beskut nih pun nampak yummy sangat.

sempat ziarah mak pada masa hari bapa
Minggu seterusnya....

 bermulalah edisi berbuka puasa di Loji Air....
nih di SSP2, Bukit Badong, Ijok, Selangor.
Mungkin kali terakhir kot majlis sebegini wa boleh join
Tahun depan....mmm...dah tak leh suka suka datang dah...
 
 Satu lagi Loji Air di Sungai Batu, Gombak
Majlis ini selalunya dihadiri oleh anak-anak yatim piatu yang dijemput khas oleh pihak pengurusan.

 Satu lagi lokasi berbuka puasa di tengah-tengah bandar KL.
Lebih mudah..di KL Sentral.
Wa rasa serabut nak ambil makanan takala yang lain-lain berebut beratur menceduk lauk.
Maka, wa lepak di surau sambil melihat permandangan ini.
Subahanallah...tenang rasanya...
Dan sempat jaga anak seseorang yang ibunya sedang solat.
Sambil agah-agah muka baby tu...comel gelak sampai angkat-angkat kaki..haha
Tak kenal sapa ibunya..tapi kami berbual sahaja...

 nih ibu baby tersebut.
Uztazah Syarifah rupanya...dan wa yang selalu blur...tak kenal beliau????
Terus minta maaf sebab tak kenal..hahaah..megong.
Tailor Swift ko kenal pulak, kan? dasar......

Minggu seterusnya, menerima jemputan berbuka puasa sebagai wakil staf dari ibu pejabat.
Wa dan 3 orang lagi ...di'arah'kan pergi hadiri majlis tersebut di seberang Laut Cina Selatan
Dari 4 orang, 2 orang tak dapat hadir..
Wa tak dapat hadir? silap besar laaa.....nih le masanya wa dapat pi Kuching tanpa perlu buat kerja-kerja luar kawasan..tapi pi Kuching untuk......MAKAN!!!!! hahaha.

wa bersama gadis Sarawak (staff pejabat)

 sempat singgah di tasik biru, Bau, Sarawak.
Selepas buat 'site visit' di Skiat Baru, Batang Kayan dan Jagoi di Zone 1, Sarawak

 dan sempat singgah di sini
sebelum balik KLIA.

ada pulak air katira di sini?

berada 1 malam dan 2 hari di Kuching
melihat naik nya matahari dari sini....
sambil bergulung dalam selimut...
adalah nikmat duniawi....


 Minggu yang sama, wa sesat barat untuk datang dengar seminar di kawasan ini
Wa tak suka ke KL semasa bulan puasa sebab...jem sana sini
selepas dapat tertidur barang 10 minit dalam seminar, wa gegas ke ....
 sini..Putrajaya
untuk hadiri majlis berbuka puasa anjuran pejabat juga


makan lagi???

Dan kemuncak acara bulan puasa...adalah Majlis Perasmian Masjid Puncak Alam


kelihatan Sultan Selangor bersalaman dengan para rakyat jelata

 memberi duit raya kepada warga tua
semua nih wa tengok dalam TV ..dalam dewan makan.
oh ya..wa bertugas sebagai penyambut tetamu dalam dewan makan.
best..ada aircon..
eh eh

 nih suasana di luar dewan makan
tu pentas utama...
 ini lah kami
mana satu wa?
cer cari

 dan kadang-kadang.....
tergaru juga tangan nih nak pegang kamera harta syarikat
padahal...butang 'on' pun ko tak jumpa cari
pastu blur....
pastu buat muka macam tu...
sebab eye-sight ko dah...ehem...blur..
kan?

walaupun mata dah kabur
tapi wa boleh bezakan
antara kawan
antara lawan
mata hati wa masih tidak kabur
 "Aku tanya apa khabar?..aku tanya apa khabar?..aku tanya apa khabarrrr....semuaaaa...."
*sambil pegang microfon
kucing gebu ini BUKAN wa punya
tapi wa suka usap gebubulunya itu
hihi
 
Ingat puasa nih tak letih ke hoit????
hahaha..ternampak kucing nih tido di celah-celah meja di Masjid Puncak Alam


 dari makan nasitomatoberbungkus ini
dan airkelapalautsedaptakmanis
wa syukur dengan rezeki yang ada
dan makan ramai-ramai juga meriah
itu tak boleh disangkal nikmat makan sambil borak sambil kunyah sambil gosip dan sambil tersedak

 dan pabila apa sahaja rezeki diletak di hadapan anda
bersyukurlah
iya..wa #mudahterhibur
#mudahpuashati
#mudah.com.my...eh?

 melihat awan cenggini rupa pun boleh buat wa nganga tak ingat diri
depan rumah di kampung
tayah pi jejauh

akhir kata...
wa cuba nak 'tiru' duit RM 10 itu sebagai duit raya tahun ini
tapi impian usaha wa terbantut..bila tengok ada gambar bunga raflesia....jenuh huit nak lukis matawang nih ...
hahahahahahaa..terimalah kenyataan bahawasanya ..lu bukan ada seni, ok?

Selamat Hari Raya Buat semua para pembaca blog ini
Maaf dipinta sepanjang coretan wa yang kadang-kalanya tak terniat nak kekwat dan poyo serta riak takabur ..dah la riak..poyo pulak..pastu..belagak...phuiii...
eh
ok itu terover...

jangan lupa photocelen itu...kalau sudi sahut cabaran tersebut..kami rela tadah dengan hati terbuka...heheh

Ada lagi berbaki 3 hari puasa dalam Bulan ramadhan....Jangan sia siakan sisa sisa hari itu...
sebab
manalah tau..bulan Ramadhan nih yang terakhir buat kita?
.
.
.
 

6 comments:

DzuHata said...

salam aidilfitri hihi

SuzieLAWAti said...

tak yah carik...

kenal sosok tubuh mu sebelah kanan no 2 ....

Selamat Hari RAya Aidilfitri.

Maaf Zahir Batin

PaE said...

Selamat Hari Raya akakkkk... maaf zahir batin... muahhh ciked..

mrs.smile said...

pinjam kata jujie takyah cari terus nampak akak :)
Selamat Hari Raya akak...mohon ampun dan maaf jika ada salah silap

Anash said...

DzuHata,
Salam Syawal jugaa...
hehehe


Jujie,

pandai aaaaaa....
nah sposen buat duit raya
(claim bila jumpa nanti)
kikikiiii

Anash said...

Pae,

muah ciked back to youuuu..
hheheheheh
sila ikat tepi kek kukus satu utk akak


mrs smile,
sama sama lah kita
salam syawal
hahaha