Monday, September 10, 2018

Part 9 : New Zealand - Dunedin, Moeraki & Elephant Rocks


sambung balik 
mana stop? 
oh ya
kami bermalam di bandar Dunedin 


 kat sini

 pesal ntah awan kat sini dramatik sangat?



dan lagi ray of lights
sekejapan je dok sini...
sebab tiba pun dah lewat petang ...
malam tu kami makan kat luar...
pi kedai masakan orang Malaysia di bandar Dunedin

esok pagi pas siap2 sarapan dan bawak bekal...kami ke sini




jangan tak singgah kan?
tapi 
hujung2 ko beli cekelat kat? 



supermarket 
dah sini lagi murah berbanding di outlet Cadbury tadi.
(berfikir di luar kotak)
kunun...
hahaha



self - service
pi buat scanning sendiri dan bayar sendiri
ish
tak paham la

(Jeling John ...)


Next, kami ke Baldwin Street
nak jumpa unkel Supaidin
sapa
????


 mana rumah unkel Supaidin nih?
#merapu
#toksah percaya la

tempat ni terkenal sebab jalan yang dibuat adalah antara yang paling curam


eh ..suka suki je kami kan 
dok tengah-tengah jalan ambik gambar
dah kata jalan
sure ada kereta nak lalu
eh
tak de kereta ke lalu???




apa susah...
kalau ada kereta lalu
kami bangun 
kami berdiri lah kat tepi
takkan nak baring situ jugak?

mudah?
hahah
*lambai unkel Supaidin dalam kereta tadi*



haa cepat cepat..sementara tak de orang kat belakang tuuu
berdiri leklok
pasang kekuda

macam tak nampak ke'senget'an jalan nih?


 haaa
pandangan dari sisi baru nampak senget
se senget tuan gambar ini

rasanya..kalau wa dok dalam rumah nih
mesti hari-hari kena sakit vertigo
apa tak nya
kuar rumah je
nampak jalan senget

 tatau sejenis binatang apakah ini
tapi kesian...kaki dia patah (yang belakang tu)
nak pegang takut kena duri
takkan platipus kot?
ke ayam serama?
(ko kalau bodoh pun..takyah la share dalam blog)
err
*marah diri sendiri pastu murung 7 minit*



terasa vertigo melanda di sini
(lari picit kepala)


jom kita beralih kepada lihat batu batan

kami meneruskan perjalanan keluar dari Dunedin dan singgah di Moeraki


menjadi geologist...(katanya)


 mempersembahkan
batu bolat
Moeraki Boulders
jangan tanya nape jadi macam nih
korang pi gugel cari maklumat sendiri
dah
dah
jangan malas
hehehe



layankan view nih

 dah ramai ambik gambar dalam batu pecah nih
ko pun sama nyibuk

pas nih kita ke?
mana?
oh ya...
ada satu kawasan dinamakan 'Organ Pipes'
cuba korang gugel dan tengok gambar tersebut

kami tak ke sana sebab kekangan masa

Next
cari batu lagi



 haa dah nak sampai dah
dah leh nampak kesan batu bentuk pelik di sini

 bacalah
malas nak taip
(dari tadi dok malas malas..bila ko nak cergas???)

 cantik kan????

 batu sini lagiiii besar

 macam bentuk ombak laut


 dengan permandangan sebegini...
rasa-rasa...
agak-agak....
banyak mana kah gambar akan terhasil?

dah sume sudut ko gagah nak hambek gambar





batu dan batu dan batu
oh ya
dan bau taik lembu
haahha nyaman oiiii
berhati-hati bila berjalan sana sini


 tu adalah sejenis formasi bentukan patung cendana asia yang mudah dibawa ke sana dan sini
mereka kuat makan
#tetiba

 yes I am finally here
(pun sejenis patung chendana)
 
 babai Elephant Rocks (sampai ke sudah..tak jumpa batu mana ada rupa gajah?)

ayuh kita ke Chrishchurh

 nih kalau wa naik rollerskate
kompom jatuh tergolek

 kami bermalam di tempat mula-mula kami sampai
tapi ambik rumah / bilik lain
sejuk wehh

 malam tu kami berkumpul untuk membawang
eh
bukan bukan

 nih lauk kami malam terakhir di New Zealand
apa
malam terakhir?
laa dah abis ke percutian nih?????
ala
ala
alaaa

 esok kami pun bersiap-siap balik ke Malaya
dah cukup cukup bercuti tuuu
kami transit di Sydney dan lepas tu ke KLIA

Farewell Mount Cook
Till we meet again


abis dah kisah kami berkelana di New Zealand
summary kesah akan muncul pas nih 
tepek gambar je la 
tak de nak beriya-iya cerita punnn

terima kasih pada sapa yang sudi baca blog sendu lagi pening nih

Nota Kaki : Thank you blogger yang dah sampai Kuala Terengganu tempohari
korang
sengal
tapi 
best

hahahahahaahahhaahah


3 comments:

MasZuber said...

batu besar kt pantai tu sejenis trombolites ke kak?

elly nadyra said...

cantiknya gambo dari tepi tingkat katebang....apasal sekeping je?
baca blog ni banyak assignment la kena buat....asyik kena google jek tau

Anash said...

Maszuber,

Idak la akak tau
tapi macam tu jugak kot nama sejenis galian?


Elly,
cukp la sekeping, itupun hulur kat kawan suruh ambikkan gambar
hahaha ala...berita di hujung jari kot?