Friday, June 17, 2016

SriLanka:DayTWO-NanuOya, Ella

 sambung kisah kami hari kedua di SriLanka.
Baru hari kedua
tapi gambar dah ratus ratus
hahah
tamakhaloba
Berbekalkan makanan tersebut..3 jam perjalanan kami dalam keretapi ini
.
.
eh lupa...posa ke korang ari nih?
hahahah

 nampak tak terujanyer mereka di sana?

 pastu main pas-pas kamera sana sini

 my partner-of-crime nih dok bertentang dengan  wa
pun sama teruja jugak ber'clik' sana sini

 tak puas dengan kamera
henpon pun bole

 dah nampak dahhhh......tu tu tuuuu....permandangan ladang teh

 sejuk mata memandang

 ada rumah

 ada mamat SriLanka
eh

 ada pekerja petik teh

 yihh...
sibuk sua muka
tau la ko dapat berdiri kat pintu tu
ish

 lagi permandangan yang boleh nampak...
jom pindah belah kanan gerabak ...
tengok permandangan situ

" hai adey manis abang sini juga tunggu"
haahhahhahaah
sempat pulak dia photoboom kan gambo selfie wa

 suke dia kan..

 wah ada air terjun
zoom....
(guna henpon)
 gegar

dah mula ramai kawan dia join lepak kat pintu gerabak

 kebun sana sini
jom tengok suasana gerabak kami

 ada la keluarga mat salleh di belakang tu
kosong je kan..
kami asyik main tukar-tukar tempat duduk
gerabak adalah bersih

 kejab kejab macam nih
pastu tukar kedudukan

 macam nih pulak
pakcik nih ada homestay kat Ella.
GB sempat borak
mujur dia sporting nengok perangai kami yang tah hape-hape
 dah kuar dah selendang dia...
katanya ala-ala citer janam janam janam tu...
gigih lahai Iyra
hahahahaha

 wa?
layan blues belah sini

 nengok ladang teh

 sesekali peace peace

 ish..tak bleh jadi nih...
kena pindah sat ke belah sana nuuu

 yiiiihhaaaaa.....
janam janam janam.....
*motif wa pegang selendang?* sampai ke sudah wa pun tak faham kenapa wa main tebar-tebar selendang nih...citer hindustan tu pun wa tak pernah tengok....
hahahahaahhahahahahaahahahahahha

 sambung layan permandangan

 bebudak sekolah melintas selepas lalunya keretapi biru ini
sempoi je tak de pagar pun

 ada bro jual vadey
kena beli
kata Supermeng..derang sebut vadey 24kali dalam satu saat...
terre kan?


 vadey ada udang
tak pernah pulak wa rasa
sedap jugak
(sebab memang lapar)
ada pulak 'homework' kena buat...
maka....

 wa pun study
buat homework
stress jugak bila kena 'paparazzi' gaya gini
*now I know how it's feel to be a diva*
(letak tangan di atas bahu kawan)

 hasil homework wa
hahahaahhahaah
Im bored merujuk pada bosannyer nak buat homework time cuti
whatever la nak oiii

 sambung tengok luar tingkap

 hai aci

 ladang teh
 sampai ke tepi rail deme tanam teh

 sampai sini ada lagi bro lain jual vadey
tak beli
ntah nape..patut beli je la kan...
ko lapar kot?

 mereka lihat kami
kami lihat mereka
 berselisih dengan keretapi lain

 mula ke tempat tinggi

 redupnyer

 hai pokok pain semua

 hutan sana sini

 jambatan

 wah..dah ajak geng lain pulak mamat nih

 ish..tak reti duduk ke..tak reti penat ke?
(sebenarnya dengki tak abis dengan mamat nih sebab bole diri kat pintu)

 haaa reti pun penat
duduk pun akhirnya
hahahah

 Subahanallah

 macam nak menghampiri Ella je nih

 eh lum lagi...ada terowong
banyak kali jugak la terowong di sini


 ok nak sampai dah
tuu nampak masjid

 selama 65km, akhirnya kami sampai di sini

 k bai keretapi kaler biru


 stesen Ella yang bersih
walaupun bersepah anjing

 itulah perjalanan keretapi kami
dari Nanu Oya ke Ella

 sebuah stesen yang comel

 kami tiba awal 20 minit dari van
kami tunggu mereka datang ambil kami
dan kami ke mana pas nih?

 kira sisir pisang?

kira trak keretapi?

tunggu kisah kami seterusnya.

Nota kaki : cuba abiskan kisah SriLanka dalam bulan Ramadhan
sabar eh korang
Detail gambar lagi cantik boleh tengok kat SINI Blog DrSinga

ok wa nak pi Giant beli makanan...so far baru sekali je singgah Pasar Ramadhan...
salam 12hari Ramadhan
sapa yang kenal wa jumpa kat Giant tu..tegur-tegurlah...
untung-untung wa belanja buka posa sesama...
ehheheheehheeh

 

14 comments:

Dr Singa said...

kahkahkahhhhhhhh!!
laa... tak tahu asal usul obsesi selendang eh!!??
cuba buak you tube
cari lagu Gerua
..
dan klik sekali behind the scene
dan lepas tu .. pecah tabung cari tiket je Iceland !

Dr Singa said...

hahhahaaa!!
tak yah chop chop !!
berjaya di tempat pertama!

manaaa dak elly dan iyra nih!!

oit !
belah sana tingkap pun cantik aaa!!!

*bukak*
* gi *

hahhaaa
nak chop laju laju sapai typo

gadisBunga™ said...

tamaknye orang di atas! wakakaka!!!

gadisBunga™ said...

terimbau abis perjalanan. satu satu di fikiran. cewah!

elly nadyra said...

Hoi
Tunggu wa jumpa laptop

Kay said...

Kenapa akak tak duduk kat pintu ketapi gak?

putih gigi mamat-mamat tu

shah_rule said...

tengok gamba scroll ke bawah tak habis gambar train terus terasa panjang perjalanan ni.. Ade span tak seat dia? hehe

kawasan pintu tu memang sentiasa ada crowd ke kak? tak kasik chance org lain ke?

Hafiz Yusof said...

Bila akak nak p gaint lagi..
nak tegur..
untung dapat sizzling gaint sedap....
hihihihihi

Anash said...

DrSinga,
hamboi tamaknyer
nak komen 2 kali
nak chop no 1
hahahah
ok dah tengok diwale
ok..memang ngantuk
(saya dan hindustan tak leh masyuk...)

Anash said...

GadisBunga,
flashback ke?
hahah
haip sila update blog tu laaaa
tak abis kuar dari Colombo nampak?

Anash said...

Elly,
lamanya cari laptop???
mana komen panjang ?
mana? mana? mana????

Anash said...

Kay,
pemandu pelancong kami x bagi kami dok kat gerabak yang boleh dok kat pintu
dangerous katanya
ala...

kan..putih gigi derang hihihi

Anash said...

shah_rule,
ntah la memang derang suka dok kat pintu
hangin banyak kot

gambar banyak nak share tu yang macam lamaaa sangat perjalanan dia
hahahaha

span ada ...tak keras seat dia

Anash said...

Piz,
meh la datang giant shah alam lagi
meh la
meh laaaa