Monday, June 27, 2011

Siakap C Dara

Nak gi piknik ke darling??
Or nih kes remaja lari dari rumah?
Err..remaja lari tak bawak kuali , kan?





Dua bijik kuali ???



siap ada nenas gala....


ko nak wat parti buah-buahan / koktail??




tak...wa cuma nak ikut abang tow-truck nih gi jenjalan sambil cari kete / lori / bas / treler / kapal selam / motobot rosak.....


(hint : sila baca signboard di sebelah kiri...)




Ekceli wa dan kengkawan masuk peraduan mari mewarna sayur-sayuran ini.


Tak, wa bukan masuk kontes mari memancing...


wa tak de joran...


wa ada jiran...




Tuh..wa tengah tunjuk barang-barang mentah kepada para juri...


explain sket je.."nih bawang, nenas, timun, tomato, cili, telor puyuh, bla..bla..blaaaa..."


"camneh you nak masak nih? Apa menu dia? Apa yang you letak nanti?" tanya si juri




Aiseyman..tanya tu pulak..cuba la tanya...


Ibu negara Philipina terletak di Dun Kawasan mana?


Sapa Ahli Parlimen dia? Apa matawang negara Sweeden? Kenapa Penguin boleh idup di kutub selatan? Nape bila baling batu mesti sorokkan tangan?




Dengan konfidennyer wa menjawab soklan juri tadi...


"Puan, saya nyer tugas hanya memotong bahan-bahan mentah untuk dimasak..yang lain , member saya yang buat...tolong panjangkan soklan tersebut kepada mereka ek???"




Sah...awal-awal lagi markah kena potong sebab ko bodoh sombong tak reti nak jawab...


(abis laaa lepas nih giliran wa kena potong dgn member team wa....)

HHHHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOONNNKKKK!!!!!


bunyi hon menandakan bermulanya peraduan memasak...






kan? wa banyak pegang pisau dari pegang sudip.


Masa nih tengah mengigil pegang pisau..sebab banyak sangat 'pengamal-pemerhatian-bebas' sana sini dok tengok kami wat keje...


Padahal kat dapur lu biasa je pegang pisau...kat sini tetiba lu pegang pisau macam pegang pen...




kontrol ayu...? piraaaahhh.....


..dah rupa macam nak menari zapin pun ada....


sikit lagi nak wat tarian mak yong.....


lu tak pernah potong cili bengala wat mangkuk..tetiba lu kena buat...


wajib le kekok...





nih selepas juri merasa masakan kumpulan kami...






..sambutan mengglakkan ...


ish..tak sangka...


...Percampuran panik (sebab wa yang sengal datang lambat padahal dah nak mula memasak) dan kelam kabut kami bertiga membuahkan hasil pabila pihak penganjur sebut nama kumpulan kami....



Yahhhhoooooo.....



dulu wa sengaja tak mo beli rice cooker sebab feeling-feeling nanti kawen sure dapat adiah rice cooker...


sampai sekarang ko tak gak kawen....tapi dapat gak rice cooker preeee....


opsss..kantoi...dah tau plak selama nih rumah wa tak de periuk nasik.....


Sekarang dah adeee.....(pun ko malas nak masak..)


la...la...la...la...

Terima kasih pada dapur ini.


Tanpa nya, ikan tak kan masak...kalau ikan tak masak, sume sakit perut, sume gi spital, sume tak mo gi keje , sume dok makan ubat, sume suka dapat MC/GL, sume tak mo datang 'staff meeting' sok...hui..panjang gak kesan nyer...


so again, thank you dear dapur comel...







kesan tebukan wa...


tak de seni langsung...


ade wa kesah?



Another masterpiece of my friend.


Pada waktu ini, telur puyuh tak sempat nak rebus...mujur para juri tak makan ...kalau tak...potong lagi markah...huhu...




sebahagian daripada hasil gubahan peserta lain.




dan lagi..




...dan lagi..


dan lagi....



dan ini adalah JUARA ....hahahaah....(sambil tepuk perut tanda kemenangan...)
Ada bantahan di luar sana????



tak sia-sia wa angkut sume hiasan dalaman wa kat rumah ke sini..


sikit lagi wa tak angkut lampu lip-lap wa, buluh letak lampu pelita, batu garam yang ada lampu, kapal dalam botol, kucing dalam boot, ....(dah merapu balikkk...)




Gitu le citer seorang yang tak de dapur gas di rumah boleh menjadi juara memasak , mengalahkan 9 kumpulan yang lain...


Mak...anak mak dah pandai potong cili bengala wat bentuk mangkuk!!!!..hahaha...mak mesti bangga kat wa....pasnih wa akan tekun belajar cara-cara potong cili kering jadi mangkuk tingkat pulak...


Apa yang penting...kerjasama......


Sudah...balik pada realiti...

final account projek Sabah bila nak tutup yannngggg???


4 comments:

masnona abdul aziz said...

wow! terrorist diyer!!! tahniah :)

Anash said...

haha...
memang pakar tebuk cili benggala....
tq tq tq...

Uncle Lee said...

Hi Anash, I really enjoy your lively thoughts and humour.
And enjoyed looking thru all the well taken pics.
Very interesting too.
Only a good cook can do what you did....
Have fun,
Lee.

Anash said...

Hi Uncle Lee
Never fail to drop a comment eh?
tq for the compliment
Glad you enjoy the entry..
hehe
(i'm just a good eater..not really a good chef ...)